De vier urige werkweek

In Een werkweek van 4 uur (the 4 hour workweek) rekent Timothy Ferriss af met het eeuwig vooruitschuiven van het nastreven van je dromen. Je hoeft niet te wachten tot je pensioen voordat je eindelijk je dromen kunt waarmaken en doen wat je altijd al hebt willen doen. Rijkdom heeft slechts deels met geld te maken en je zult zien dat je voor het merendeel van je dromen geen grote hoeveelheden geld nodig hebt.
Ferriss beschrijft het DEAL-principe, wat staat voor Definitie, Elimineren, Automatiseren en Liberation (bevrijding), om een 9 tot 5 leven te ontsnappen en te leven als een ´Nieuwe Rijke´. Dit artikel focust zich hoofdzakelijk op de eerste twee: Definiëren en Elimineren.

De basis van de leefwijze die Ferriss naleeft is gebaseerd op de eenvoudige principes van wat RIJKDOM EN GELUK eigenlijk zijn.
Bij het inbeelden van rijkdom, denkt men vaak aan het zijn van miljonair. Wanneer je echter beter nadenkt wat mensen eigenlijk bedoelen met het nastreven van deze rijkdom, is het niet zozeer het hebben van een miljoen euro op de bankrekening, maar de mogelijkheden hebben om te level zoals miljoenairs dat doen. Het gaat dus om activiteiten en niet om geld.
Een tweede interessante definitie is die van geluk. Wat is geluk? En wat maakt ons gelukkig? Gaat het om iets te hebben? Of iets te kunnen? Ferris beschrijft dat geluk gelijk staat aan opwinding en daar tegenover staat verveeldheid als synoniem van ongeluk. Wil je gelukkig zijn? Zorg er dan voor dat je dingen doet waar je een kick van krijgt! Om geluk na te streven, kun je daarom vragen als ´wat wil ik?´ en ´wat is mijn doel´ vervangen voor: ´waar krijg ik een kick van?´.

De eerste stap in het creëren van een nieuwe lijfstijl is te DEFINIEREN wat je gelukkig maakt. Ferris dit aan de hand van het schrijven van ´droomlijnen´. In deze droomlijnen definieer je voor jezelf wat je denkt dat je gelukkig maakt.
In de droomlijn zijn drie verschillende categorieën van dromen te onderscheiden: hebben, zijn en doen. In de eerste categorie schrijf je op van welke dingen je een kick krijgt. Zoals het hebben van een auto, of misschien een collectors item van iets dat je verzameld? De tweede categorie omvat wie je wilt zijn om meer kick in je leven te ervaren. Wil je een taal spreken? Een boek schrijven? Een muziekinstrument spelen? De derde categorie beschrijft activiteiten waarvan je een kick krijgt, zoals plaatsen te bezoeken of activiteiten om uit te voeren.
Na het definiëren van je dromen, is het tijd om te kwantificeren van de kosten van de verschillende dromen. Bij de categorie ´zijn´ is wellicht een tussenstap nodig om te definiëren wanneer je je doel hebt bereikt. Ferris geeft het voorbeeld van het leren van een taal, waarbij het doel kan zijn om een 15 minuten gesprek te voeren met iemand waarvan de taal zijn of haar moedertaal is.
Opmerkelijk aan deze oefening is, dat het geld dat je nodig hebt om de meerderheid van je dromen waar te maken, niet onmogelijk bij elkaar te sparen is. Bovendien zal je na verloop van tijd zien, dat de dromen in de tweede en derde categorie steeds meer worden, en de eerste categorie minder.
De derde stap in de droomlijn beschrijft het definiëren van acties. Welke acties kan ik vandaag doen om een van mijn dromen waar te maken? Welke stappen zet ik morgen? En wat kan ik daarna doen? Je kan bijvoorbeeld dagelijks tijd vrijmaken om een taal te leren, of onderzoek doen hoe je je droom locatie het best kan bezoeken.

Bron: MudaMasters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *